Ayam Masak Merah |
Dalca Ayam |
Daging Bryani |
Nasi Halba |
AYAM MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam (1.6 – 1.8kg).Bersihkan. Potong 10 bahagian.
10 biji cili masak.
1 batang Karot sederhana besar.
1 biji tomato.
1/2 Tin “Kimball Sup Tomato”.
1/2 Tin Susu cair.
2 sudu Tomato Puri (Boleh dapatkan satu tin kecil).
1 helai pandan dipotong 2″.
3 biji bawang besar dihiris *memanjang (cara nasi kandar).
1 biji bawang untuk dikisar.
1″ inci halia dikupas kulit untuk dikisar.
3 ulas bawang putih untuk dikisar.
2 Kayu manis, 3 bunga lawang, 4 biji buah pelaga untuk menumis.
1 Senduk minyak masak untuk menumis dan minyak yang secukup untuk mengoreng ketulan ayam.
1 sudu kecil perasa makanan ( jika perlu)
1 Sudu Besar Gula .
1 sudu kecil jintan putih dan jintan manis.
2 sudu besar serbuk cabai ( perlu untuk mendapatkan warna masakan).
Garam secukupnya.
CARA MENYEDIAKAN:1. Bersihkan ketulan ayam. Masukan garam dan sebuk kunyit. Gorengkan ketulan ayam itu sehingga 3/ 4 masak sahaja. Ayam gorengan yang keras menjadi keras dan sukarkan rempah menyalutinya. Sekiranya menggunakan ayam kampung adalah dsyorkan tidak perlu digoreng.
2. Kisar bawang, halia, dan bawang putih dan asingkan.*
3. kisar karot, tomato dan bersama cili hidup dan asingkan.
4. Panaskan kuali dan masukan minyak masak (minyak
berlebihan gorengan ayam tadi boleh digunakan). Masukan rempah ratus kayu manis
dan serai.Apabila bau harum mula dikeluarkan masukan hirisan bawang besar.Tumis
sehingga keluar bau yang harum dan hirisan bawang akan bertukar warna keemasan
(jangan hangus).
5. Masukan kisaran bawang+bawang putih+Halia dan masukkan
kisaran tomato+cili+ carrot. Tumiskan sehingga keluar bau yang wangi (ini amat
mustahak supaya kuah ayam masak merah tidak berbueh semasa dihidangkan).
6. Masukan serbuk cili, serbuk jintan putih dan jintan
manis.
7. Masukkan Puri Tomato, Sup Kimball Tomato dan susu
cair.Sekiranya mahu gunakan santan untuk warna yang cantik dibolehkan dengan
masuk 250 gm santan pekat. (di Pulau Pinang Santan pekat RM1.00 sudah memadai).
8. Masukan Gula, perisa makanan (aji-no-motto) dan garam
secukup.
9. Biarkan sebatian mendidh. Masukan ketulan ayam yang telah digoreng.
Kacau rata kuah supaya tidak hangus dan kuanya sebati dengan ketulan ayam.
kecilkan apai apabila kuah mendidh (biasa 15min.- 20min sudah memadai). Apabila
kuah pecah minyak, bolehlah dikeluarkan untuk hidangan. Hidangkan dengan daun
pudina dan bawang goreng (siap) di atas hidangan bagi menambahkan lagi bau yang
harum.Daging Bryani
Sumber dari: Amie's Little Kitchen
Bahan A:
1 kg daging kambing/lamb/ayam/lembu - pilihan
1/2 mangkuk minyak
1/2 mangkuk rempah kari daging = sy guna cap Babas
1/2 mangkuk rempah beriani - sy guna jenama IMAN
1 sudu lada hitam - tumbuk
Bahan B:
6 tangkai lada kering - sy letak 5 sudu besar
3 ulas bawang putih - sy letak 5 ulas
3 ulas bawang merah - sy letak 5 ulas
4cm halia
Bahan C:
1/2 mangkuk madu - sy letak 3 sb jer, tambah seketul gula batu
1/2 mangkuk puri tomato - sy letak 3 sb jer
2 mangkuk santan - sy letak 1 mangkuk jer nak kurangkan kolesterol hehehe
1 sudu besar garam
Bahan D:
1/2 mangkuk kismis - goreng - letak untuk hiasan jer
1/2 mangkuk gajus - goreng - letak untuk hiasan jer
1/2 mangkuk badam - goreng - sy tak letak pun
1/2 mangkuk daun pudina
Cara menyediakan:
1. Jika menggunakan daging, rebus daging hingga empuk. Jika menggunakan ayam, ayam hendaklah digoreng.
2. Kisar kesemua bahan B.
3. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis kesemua Bahan B hingga terbit minyak.
4. Setelah itu masukkan rempah kari dan rempah beriani. Gaul rata sehingga rempah dan Bahan B bersatu.
5. Masukkan Bahan C. Kacau rata. Masukkan daging.
6. Masak sehingga pekat dan terbit minyak.
7. Sebelum matikan api, masukkan separuh Bahan D dan separuh lagi masukkan ke dalam nasi.
8. Akhir sekali masukkan lada hitam dan separuh bahagian daun pudina.
DALCHA
1 cup kacang dhal (
rendam 2-3 jam kemudian rebus )
250 tulang lembu/ kambing
@ ayam
Bahan Tumis
4 tsp campuran halia dan bwg putih yg telah di blend
2 bwg besar yg di slice
2 btg kulit kayu
manis
4 bga cengkih
3 buah pelaga
2 btg daun kari
50 cents daun pudina n daun ketumbar
Bahan rempah
2 tsp cili powder
½ tbsp jintan putih
1 tbsp serbuk ketumbar
1 tbsp serbuk lada putih
1 tsp kunyit
Bahan sayur
3 biji tomato
3 bj terung
2 pisang kari
3 biji potato
2 cili merah
2 cili hijau
50gm asam jawa di campur 1 cup air
1 cup santan
6 tsbp minyak tuk menumis
CARA
Panaskan minyak (tuk lbh sedap blh di campur sket minyak
sapi).tumiskan kayu manis/cengkih n buah pelaga. Biar sehingga naik bau kemudian masukkan bwang yang telah di rincik/
daun kari/ daun ketumbar/ daun pudina biar sekejap. Masukkan campuran halia/bwg
putih yg tlh di blend..Biarkan sehingga naik bau.masukan tulang @ ayam .Biarkan sekejap hingga tualng
mengeluarkan air. Masukan cili powder/lserbuk lada putih/ serbuk ketumbar dan sedikit air.. Biarkan selama 20 minit(
tuk tulang biarkan lbh lama). Tambahkan
semua sayuran dan kacang dhal yg tlh di rebus.Biarkan sehingga sayuran
separuh masak kemudian masukan air asam/santan n garam secukup rasa.Biarakan
lbh kurang lg sepuluh minit.
NASI HALBA
1 kg Basmati or beras biasa
3-4 bwang besar sliced
2-3 kayu manis
5 cengkih
5 buah pelaga
4 tb/s halia/bwg putih yg di blend
1 1/2 s/t halba
2 daun pandan yg dipotg
2 tb/s dhal (option)
4 cup santan/susu @ 1 cup thairu
6 tb/s myk + ghee utk menumis
NOTE : Sukatan air utk beras basmathi 1 cup beras 1 1/2 cup air
CARA:-
Pnaskan myk masukan kayu manis/cengkih/pelaga bwg, halia/bgw putih paste n daun pandan.biarkan sehingga keluar
bau.Masukan santan n water/garam.Biarkan mendidih kemudian masukkan
beras/halba/dhal.Biarkan beras ¾ mask kemudian letak atas rice cooker.
SELAMAT MENCUBA - sorry ye bahasa ada sedikit rojak..
No comments:
Post a Comment