Dah agak lama aku tak mengepos pe2 lam blog nie...biasa la bila penyakit M dtg.. ari ni nak gagahkan diri jengok2 kat sini...Rasanya belum terlambat nak ucap selamt berpuasa untuk semua rakan2 yang berkunjung .Semoga Ramadhan kali nie memberi kita keberkatan dan menjadi Ramadan terindah....Insyaalah..
Nie kira entry tertunggak la gak...k nak cite pasai projek makan2 tuk berbuka n sahur...thn nie aku mmg mask tuk shr n berbuka cuma x publishkan je...ala msk biasa2 je...lg pun mls nak ambil gambar... ape2 pun nak kongsi kuih yg aku msk pd ari iftar ke lima lps balik keja dlm keadaan yg sgt la kelam kabut... kuih Puteri salju...aku dapat resepi dari Izah Muffin
yg teramat la rajin memasak..cam2 menu de... so sape2 yg nak cuba pe2 resepi gi la jebguk kat situ..Aku pula memilih puteri salju pandan n cokelat....moh layan gambar2 berbuka kami...Izah minta izin saye c n p resepinye ya...
Alamak Puteri Ayu sye yg tak berapa nak ayu kelapanye byak parut la hehe |
mee goreng sempoi |
nie pula nak selit sket order cup cake comel dr K.Nor TQ kak |
KUIH PUTRI AYU 2
sumber: kak yatie
Bahan-bahan ( dpt 36 ketul )
4 biji telor
1 cawan gula halus
1 sudu kecil ovalette
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil b. powder
1/2 cawan santan pekat (guna santan kotak)- sye guna fresh milk
perisa pandan, perisa jagung, perisa ros- sye letak perisa pandan n coklat
2 cawan kelapa parut putih*
1 sudu besar tepung ubi*
1/2 sudu kecil garam*
Cara Cara
Pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan ovalette dan pukul lagi sehingga betul2 kembang.
Sementara itu ayak tepung bersama baking powder. Masukan tepung berselang seli dengan santan dan pukul lagi sehingga sebati.
Bahagikan beberapa bahagian sekiranya inginkan pelbagai perisa dan warna yg menarik.
Cara Memasak
Satukan bahan bertanda* (lapisan kelapa) dan gaul sebati.
Sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan.
Isikan inti kelapa dan tekan sehingga sedikit padat dan tuang adunan ke dalam bekas acuan.
Setelah siap, kukus selama 15 minit, guna api sederhana.
No comments:
Post a Comment