Nie menu ari Rabu yang lepas . Aku buat lps balik keja... kejap aje membuatnya sup sap sup sap dh siap. Kejadiannya pun teramat la sedap anak n huby kata lps nie tak yah beli murtabak kat psr ramadhan lg le mama dah pandai... save budget abah....lg pun blh mkn byk2... ats permintaan so esoknya aku pun terpaksa ulang buat lg .Tq pada Izah Muffin atas resepi yang di c n p kan kat bwh....Klu nak lbh ummp lg jom ke blog izzah gambor nye lbh menyelerakan....
MURTABAK MINI SEGERA
sumber: minami133@myR
Bahan-bahan ( 6 keping )
100 g daging cincang
2 biji ubi kentang
1 sudu setengah rempah kari
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
daun sup
minyak
1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
kulit popia
2 biji telur
Cara-cara
mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
apabila
bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air.
goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
apabila
daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan
ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang
empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak
No comments:
Post a Comment