Monday 20 June 2011

Roti Lapis Ayam



Masa jalan -jalan kat umah Kak Leeya nampak roti lapis daging, cam sedap je...alamak kak Leeya tak attch resepi  so terpaksalah jalan2 kat rumah kekawan yang lain ...tup-tup jumpa kat rumahK1 .Alhamdulillah boleh la cuba. So jadinye ari sabtu lepas dapek la sye membuatnye tuk sarapan pagi kami anak beranak.Nampaknye hb n anak suka.....lps nie boleh la buat lg...bagi yg nak mencuba K1 sye minta izin cnp resepinye yee...tp sye ubah  kepada ayam coz klu daging  kurang sket minatnye...try jangan tak try....sedap le pada tekak sye..

 ROTI LAPIS DAGING



Bahan-bahan
2 bungkus roti sandwich sedang (buang tepi dan di potong empat)
Bahan Inti Daging
500gm daging cincang ( sye guna burger ayam )
1 biji bawang besar di potong dadu
2 ulas bawang putih di cincang
2 sudu besar rempah kari (digaul dengan sedikit air)
garam secukup rasa
Bahan Kisar
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 hiris halia
Bahan Bancuhan Telur
80gm mentega di cairkan
5 biji telur
sedikit lada sulah
400ml  susu cair / susu sejat (1 tin)
Bahan Hiasan / Tabur
2 tangkai cili merah di hiris nipis
1 tangkai daun bawang dan daun sup
Bawang goreng secukupnya

Cara-cara :
1.  Inti Daging  :  Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.  Masukkan bahan kisar dan  rempah kari, gaul hingga rata, biarkan seketika hingga naik baunya.
    1. Masukkan daging kisar dan sedikit air, gaul rata dan masak hingga daging empuk.  Perasakan dengan garam secukupnya.  Angkat dan ketepikan.
      3.  Bancuhan Telur :  Pecahkan telur di dalam mangkuk, masukkan mentega cair, susu cair dan lada sulah, kocok hingga rata.
      4.  Sediakan mangkuk tahan panas, leser marjerin di sekelilingnya.  Celup roti yang di potong tadi ke dalam bancuhan telur, kemudian susun hingga memenuhi dasar mangkuk sambil di tekan supaya padat.  Kemudian tabur dengan inti daging di atas roti.
      5.  Buat berseling seli lapisan daging dan roti hingga habis.
      6.  Akhir sekali curahkan lebihan bancuhan telur ke dalamnya dan tabur dengan lebihan inti daging, hirisan daun bawang, daun sup dan hirisan cili.
      7.  Bakar pada suhu 160C selama 30 - 45minit atau hingga masak, bila dicucuk tidak melekat.
      8.  Boleh di makan begitu saja atau bersama sos cili.

No comments:

Post a Comment