Thursday 23 June 2011

Bengkang Roti


Assalamualaikum dan salam Jumaat....

Nie nak kongsi satu lagi resepi yang saya selalu buat .Rasanye daah lebih dari 5x coz ats permintaan sang suami yg suka suki sgt2 n ade roti yg selalu balance kat umah ..... So kepada sesiapa yang nak mencuba resepi mudah nie boleh la mencuba.....Resepi nie sye dapat dari rumah Kak Rin yang dah lama menyepi tu.....Kak Rin panggil puding tp sye rase nak panggil bengkang la cam lbh sut je..Kak Rin minta izin cnp ye resepinye.....

PUDING/BENGKANG ROTI

Bahan-bahan:
8 keping roti, rinn guna gardenia yg dah expired but belum berkulat sbb duduk dlm petiais
500ml susu segar

4 sudu besar gula halus
2 sudu besar mentega
1 camca teh esen vanilla
2 biji telur
1 sudu besar tepung jagung

Cara-cara:
1. Roti dicarik-carik dan direndam dalam susu selama 1/2 jam.
2. Pukul sedikit mentega dan gula. Masukkan esen vanilla.
3. Masukkan telur dan pukul sebentar hingga rata.
4. Masukkan tepung jagung dan kacau rata.
5. Campurkan kedua-dua adunan. Tuang adunan dalam loyang yg sesuai dan bakar
pada 180 darj celsius selama 30 minit.





SELAMAT MENCUBA










No comments:

Post a Comment