Kepada yang ingin mencuba izinkan sya CNP kan resepinye ye....
BINGKA ROTI KUKUS PANDAN
Resepi : NotabiliaDicuba/Uji : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
- 8-10 keping roti putih (akak guna 9 keping roti Gardenia - x perlu disiat kecil)
- 200 ml santan - (akak guna santan kotak Kara je)- Sya guna fresh milk
- 200 ml air
- 1 cawan gula (akak letak 3/4 cawan je gula kastor)
- 4 biji telor - (akak buang tali pusatnya)
- 1 sudu teh garam halus
- 1/2 sudu teh pes pandan
- 2 helai daun pandan - disimpul
- Dalam mangkuk besar, kacau bersama santan, air, gula, telor, garam dan pes pandan dengan menggunakan whisk sahaja.
- Kemudian rendamkan kepingan roti ke dalam adunan di atas dan biarkan sekurang-kurangnya 10 minit.
- Pindahkan kepingan roti yang direndam tadi ke dalam loyang bulat 8 inci (akak sapu dulu loyang dengan sedikit mentega). Tuangkan lebihan adunan juga ke dalam loyang.
- Letakkan daun pandan yang telah disimpulkan di atas permukaan roti tadi.
- Sediakan kukusan dan bila air mendidih, kukus bingka selama 15 - 20 minit. (akak balut penutup kukusan dgn kitchen towel agar air kukusan tidak menitis di permukaan bingka).
- Sejukkan pada suhu bilik sebelum dihidangkan. (Letak dalam fridge dan di makan sejuk pun sedap pada tekak akak...hehe)
SELAMAT MENCUBA....
No comments:
Post a Comment