Assalamualaikum
Siapa suka kek pisang, angkat tangan. Saya, saya, saya... ramai pulak yang suka.Selalunya kat rumah kalau kek pisang hanya saya sorang saje yang makan,cik abang ngan anak tak main le...tapi untuk kek pisang nie bukan main suka lagi ...mungkin sebab sya marblekan kek pisang nie ngan coklat... berebut2 kami anak beranak makan. esoknye cik abang request lak nak bawa ke office....Alhamdulillah semua suka dan lepas nie klu ada pisang lebih boleh la di buat lagi.
Kepada yang belum mencuba resepi nie yang saya dapat dari rumah Kak Azlita, amat di alu-alukan untuk mencuba ,memang sedap... Reward juga di beri kepada Kak Ummi yang memperkenalkan kek nie.. Kepada mereka berdua saya minta izin CNP resepinye ye..
BANANA CHOCOLATE RICE CAKE
By : Amy Wong & KS Lee
Rujukan : Buku Lovely Butter Cakes
Dicuba Rasa dan Terjemahan oleh : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan A
150 gm marjerin atau butter
150 gm gula kastor
3 biji telor
100 gm susu segar
100 gm pisang ranum yang dilecek- sya guna pisang mas
1/2 sudu teh esen pisang ~ ita tambah
Bahan B
200 gm tepung berprotein rendah , tepung kek atau tepung naik sendiri
30 gm chocolate rice ~ ita lebihkan 50 gm- tak letak
-saya marblekan kan kek. bahagikan adunan kepada dua . satu bahagian lagi sya letakkan 1 1/2 tbsp serbuk koko dan ditambah 1 1/2 tbsp susu.
1/4 sudu teh soda bikarbonat
Hiasan
2 biji pisang ~ dipotong nipis bulat ~ yg ni ita tak letak- sya pun
1/4 cawan hirisan badam ~ kak ummi tambah- letak almond nib
~ ita guna kacang pistchio anda boleh guna juga apa kekacang yg di
sukai. Letak bahan kekacang membuatkan kek ni lagi sedap dan rangup bila
di gigit
Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan loyang 8 X 3 X 3 inc- guna loyang 8X8
Alas baking papaer dan griskan dengan butter
Pukul marjerin atau mentega dan gula hingga nampak keputihan.
Masukkan telor satu per satu ~ pastikan pukul telor hingga bercampur
rata, baru dimasukkan yang berikutnya dan pukul hingga sebati.
Secara berselang seli, masukkan tepung (tepung dan soda ni campur dan ayak) dan susu, adun rata.
Perlahan-lahan masukkan pula pisang lecek dan gaul sebati dengan spatula.
masukkan coklat cip dan gaul rata
Tuangkan ke dalam loyang saiz 8x3x3 inci yang telah digris dan dialas
(kak ummi guna mangkuk Pyrex jek, so just gris mentega saja, x perlu
alas)
Ratakan adunan dan susun hirisan pisang di atasnya. ~ yg ni ita tak letak
Taburkan kekacang di atas kek
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 40 minit/hingga masak.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment